12.1.2014

Ajatelmia vuodesta 2014 ja sen ensimmäisestä puolikkaasta

Kuluneen vuoden treenimäärä oli aiemmin mainittu noin 472h. Alla lainaus viime vuoden heinäkuulta, Joroisten jälkeen kirjoittamani tilastopätkä 32 viikon säännöllisestä treenistä kohti Joroista:

Tässä on nyt treenattu viime vuoden joulukuun puolesta välistä alkaen säännöllisesti, joten 32 viikkoa on säännöllistä treeniä nyt takana (päättyen Joroisten puolimatkaan). Hieman statistiikkaa kuluneesta treenijaksosta, josta on tullut mukava leppoisa elämäntapa, enkä koe sitä mitenkään tiukkana ja pakkopullana kohti jotain tavoitetta, sillä nautin jokaisesta treenisessiosta omalla tavallaan.

.
Treenitunteja yhteensä 365h04min
Keskiarvo kuluneelta jaksolta on 11h25min
32 viikosta 7 on alle 10h ja 25 on yli 10h. Näistä kolme viikkoa on yli 15h.
13 viikkoa on treenattu välillä 10-12h, joka on selvästi suosituin väli ollut.
Mediaani on 11h39min
Keskihajonta on 2h48min
Juoksua on tullut 82h33min/904km = 2h35min/28,25km/vk = 22,6%
Pyöräilyä/Spinningiä/Kuntopyöräilyä on tullut 178h54min = 5h35min/vk = 49%
Uintia on tullut 69h12min/250,6km = 2h10min/7,83km/vk = 19%
Lihaskunnoksi voidaan laskea loput 34h18min = 1h04min/vk = 9,4%

Nyt edessä on muutama viikko lyhyempi valmistautumisjakso, jos tätä sellaiseksi voi sanoa, mutta säännöllistä treeniä yritetään tästä eteenpäin saada, ja sen voin sanoa toivottavasti alkavan kuluneesta viikosta. Joroisten jälkeistä elämää en tiedä, sillä tiedossa ei vielä ole, osallistunko Ironmanille tulevana kesänä vai en, vai juoksenko syksyllä, vai mitä sitä haluaakaan tehdä. Siispä voin keskittyä alustavasti vain tähän ensimmäiseen puolikkaaseen.

Tästä viikosta alkaen treeniaikaa pääkisaan on 28 viikkoa. Tarkoitus on saada kasaan viikkokeskiarvona hieman enemmän tunteja kuin edellisenä vuonna, ja tehoa saanee hieman lisätä etenkin pyörän osalta. Lisäksi keväällä, jos opiskelu yhtään sallii, yritän saada haalittua muutamia vähän isompia määräviikkoja kuin viime vuonna.

Juoksun osalta tarkoitus on alkuvuosi yrittää saada vähän nopeutta ja voimaa lisää askeleeseen, ja siirtyä lähemmäs puolimaratontreeniä vasta kesän kynnyksellä. Sitä ennen mennään peruskunnon ja alimatkojen treenaamisella. Pyöräilyssä yritetään saada etenkin voimaa jalkoihin lisää, tarkoittanee punttisalia ahkerammin kuin ennen. Lisäksi pyöräilyssä voin rohkeammin lähteä hakemaan vauhtia kovemmilla treeneillä, ja yrittää nostaa kynnystehoja aina lähelle pääkisaa asti. Uinnissa tekniikkaa pitää hioa, mutta se, kuka sitä opastaa, en tiedä. Määrää pitää saada uintiin vielä lisää, ja keväällä ja kesällä määrien ei pidä pudota yhtä pahasti, kuin viime vuonna. Tehoja tulee uinnissa nykyään jo ihan hyvin ja siitä palautuminen on nopeampaa kuin muissa lajeissa.

Tietenkin aina puhutaan, että seuraavana vuonna ollaan parempia ja kovempia jne. ja treenimäärät vain kasvavat ja tehot lisääntyvät. Maltti pitää kuitenkin olla mukana, joten liikaa ei pidä hötkyillä, etenkin kun treenivuosia on hyvin vähän alla.

Koska olen sen verran noviisi treenien ja niiden laatimisen suhteen, pyrin varmaan menemään kasvavilla viikkokilometreillä/tunneilla muutamia viikkoja ja pitää määrällisesti (ja tehollisesti) hieman maltillisemman viikon väliin, jota myös opiskelu säätelee. Tietenkin rasitus on se joka ratkaisee, joten sen ehdoilla mennään – kuitenkin varmaan eniten parannettavaa jatkoa ajatellen olisi peruskunnon saralla, joten mitä enemmän sitä saa parannettua, sen paremmin jatkossa pystyy treenaamaan.

Alustavaa suunnitelmaa? Ainahan niitä on... Viikko 8 on näillä näkymin talviloma pitkästä aikaa, ja pääsiäisloma on osittain viikoilla 16/17, joita yritetään hyödyntää tavalla tai toisella. Opiskelu päättyy toukokuun lopussa, ja kesän suunnitelmista ei työn suhteen ole tietoa varmaan ennen maaliskuun loppua, joten treenaamisesta siellä on hyvin vaikea sanoa. Tuskin määrää kuitenkaan mahdottomasti saa mahtumaan ja käytettävä aika käytetään tehokkaammin. Onneksi ollaan jo kisakaudella silloin.


Kisat, joihin on tullut ilmottauduttua, ovat tällä hetkellä Sääksin sprintti-SM yleisessä sarjassa ja Joroisten puolimatkan SM ikäluokkasarjassa, sama kuin edellisenä vuonna. Hyvin todennäköisesti kisaan vielä Kiskossa taas, viimeistelykisana Joroisille. Lisäksi Heltri-cupin osakilpailut käyvät hyvästä treenistä silloin, kun niihin pääsee.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti