1.7.2013

Kiskossa kiskottu


Jees, hieno tapahtuma takana ja vaikka matka on rankka, niin kyllä jokainen, joka siihen osallistuu, lähtee viivalta iloisella mielellä ja jännittäen, mitä tulevan pitää. On ne triathlonistit hienoa porukkaa. Sellainen se ihmismieli vain on, kyllä jokaista on syytä vähän jännittää, se on aivan normaalia ja ihan vain hyvästä. Jos ei jännitä, niin jotain on pielessä eikä sitä varmasti pysty nauttimaan tapahtumasta kaikella sydämellä.

Kiskossa on siis taas kiskottu niin sprinttimatkaa kuin perusmatkaakin, ja itse osallistuin perusmatkalle, yhdessä samalla viivalla 219 muun mieskilpailijan kanssa, samalla kun radalla viiletti vajaa 200 muun sarjan osallistujaa. Kylätapahtumasta on kasvanut Suomen mittakaavassa suurimpia triathlontapahtumia, mutta niin se kylämaisuus siellä paistaa edelleen, näin 30. tapahtumavuodenkin jälkeen. Tässä riittää sitten järjestäjillä töitä, että mites tästä jatkossa. Tapahtuma on hienosti järjestetty ja ei kovin montaa moitteen sijaa löydy, ja suurin osa asioista hoitui oikein mallikkaasti. Mitä nyt peesikiellosta voisi taas kerran nipottaa ja palkintojen jaossa ei kyllä kuullut yhtään mitään mitä siellä kuulutettiin, koska palkintojen jako oli muualla, kuin ne kaiuttimet, josta se ääni tuli... :)

Aiemmin viikolla katselin säätiedotuksia, jotka lupasivat päivä toisensa jälkeen sadetta lauantaiksi. Vielä tapahtuma-aamunakin sitä luvattiin, ja herättyäni aamulla kotonakin ripsi vähän vettä. Se kuitenkin lakkasi ennen muiden heräämistä, ja loppupäivä olikin sitten poutainen ja osin aurinkoinenkin, joten kisa vietiin läpi erinomaisissa olosuhteissa lämpötilan ollessa kisan aikana vajaa parikymmentä astetta.

Aamiainen naamariin reilu 4h ennen sarttia, sellainen perussetti sisältää vaaleahkon leivän juustolla ja kinkulla ja 250g jugurttia. edellisenä päivänä tuli syötyä aika normaalisti, leipä tosin vaaleaa ja illalla sitten mansikoita ja jätskiä :) puolitoista tuntia ennen starttia paikanpäällä sitten vielä puolikas banaani ja energiat on tankattu matkaa varten. 

Saavuttiin paikan päälle hyvissä ajoin, joskus kymmenen aikaan ja ei mitään ruuhkaa vielä missään. Rauhassa pääsi suoraan ilmottautumaan, vaihtamaan kisavaatteet päälle ja käymään vessassa, pariinkin kertaan. Vaihtopaikka kuntoon ja tsekkaus sen sijainnista, joka oli oikein hyvällä paikalla ja helposti muistettavissa. Paikalla ei ollut mitään numerointia, joten saapumisjärjestyksessä piti täyttää rivit. Pariin kertaan tsekkaus, että varmasti on kaikki olennainen vaihtopaikalla, jonka jälkeen katsomaan ranta, lähtö ja vedestä nousemispaikka. 

Parikymmentä minuuttia ennen starttia märkäpuku päälle ja babyoilit niskaan ja rantaan ottamaan vähän lämmittelyvetoja. Vesi oli lämmintä, olisiko jopa yli 20 astetta? pari sataa metriä ehkä uin ja testailin puvun istuvuutta, sillä sen kanssa on ollut enemmän ja vähemmän ongelmia koko kauden ajan. Tuntui kuitenkin ehkä kauden parhaalta nyt tässä kisassa, joten hyvin oli asettunut puku päälle, vaikka olkapäät eivät täysin rennosti päässeetkään liikkumaan. Sille nyt ei mitään voi enää tänä vuonna, mutta ehkä ensi vuonna sitten uuden puvun hankkiminen jos rahaa riittää.

kymmentä vaille starttia siirryin odottamaan laskentaa ja pian siitä pääsikin jo rantaviivalle, jossa tuli jubailtua jotain tulevasta kisasta parin seuratoverin kanssa. Paikan otin melko keskeltä eturivistä. Mukavasti oli kuuluttaja kehottanut, että noin 20-25min uimarit pääsisivät eturiviin ja muut sen jälkeen mukaisesti perässä. Oma tavoite 1500m matkalle nyt oli saada sellainen rento meno päälle ja uida se alle 22,5min.

Paukusta liikkeelle ja parit juoksuaskeleet vedessä ennen delffarihyppyä, jonka jälkeen kauhomaank ohti ensimmäistä poijua noin 400m päässä. Alku tuntui reippaalta, mutta katselin sivusilmällä aina oikealle puolelle, josta kärki starttasi, että en eksy liian kauas vasemmalle ja sieltä ei ihan mahdottomasti porukkaa lappaisi ohitse. Pian kuitenkin huomasin, että oikealla puolen ei enää montaa kaveria yhtäkkiä ollutkaan, ja vain kaksi kaveria paineli siinä oikealla puolen peräkkäin kohti poijua. Näköjään oma startti olikin melko reipas, kerta kolmantena tultiin ensimmäiselle poijulle vain ehkä 10-15m kärkeä perässä. Takasuoralla kärki alkoi karata ja oma keskittyminen vähän herpaantui. Takasuoran lopussa molemmin puolin alkoi näkyä muita, jotka olivat peesissä tulleet ja nyt pyrkivät ohitse. Toiselle poijulle tulin sitten ehkä viidentenä ja edelleen molemmin puolin oli aikeissa tulla pari kaveria ohitse. Uintilinjat olivat melko laajoja, kärki otti oikean laidan, muut edellä menneet vasemman ja itse pyrin mennä siitä välistä. Yhden kohtuu peesin sain siinä viimeiselle 500m ajalle vaikka oma rytmi alkoi seota ja asento pettää. Selkä alkoi vääntyä notkolle, tiedä sitten johtuiko se siitä, että puku ei istu täysin ja alaselkään vähän puskee vettä ajan mittaan.

Noh, ehkä siinä kuudentena, seitsemäntenä nousin vedestä, tiedä häntä. Aikaa en tiedä, mutta siinä 22min vähän päälle se taisi mennä. Vaihto sujui ihan hyvin, mitä nyt vähän verkkaisesti. Uinti + T1 aika oli 24:01, ja tuloslistan mukaan 6. nopeimpana lähdin pyörälle. Kengät olin laittanut jalkaan jo vaihtopaikalla, ihan siitä syystä, että vauhdissa en koe saavani juuri mitään hyötyä ja se on vaikeampaa. Lisäksi, kuten seuratoverit totesivat omiksi päätöksikseen, jalat menisivät hiekkaan paljain jaloin juostessa viivalle ja mahdollistaisi rakkojen muodostumisen. Toinen syy oli se, että pyörä tosiaan alkaa tiukalla ylämäellä, jossa kenkien laittaminen ei ole ollenkaan helppoa. tästä syystä ohitinkin kaksi kaveria heti kättelyssä mäessä, toinen taisi muuten vain lähteä verkkaisesti ja ainakin toinen laitteli keskellä jyrkkää mäkeä hyvin hitaasti. Oletin siis olevani pyörän alussa neljäntenä.

Pyörä lähti liikkeelle tahmeasti. En tiedä oliko siinä enemmän vastamäkeä, enemmän vastatuulta vai mitä, mutta vauhti oli melko heikko ensimmäiset kaksi 5km pätkää. Vauhdit olivat 33.9kmh ja 36.3kmh. ensimmäisen geelin otin 5km jälkeen. Vettä meni pyörällä n. 5dl yhteensä. Takaa tuli sitten jossain vaiheessa pari levykiekollista kaveria ohitse, ja toinen painelikin pitkälle kauas pois, eikä ollut mitään saumaa vastata siihen. Toinen meni aluksi myös menojaan, mutta jäi sitten siihen 50m päähän ajelemaan. Omaan peesiin iski myös joku toinen kaveri, joka ei tullut kuitenkaan ohitse. Siinä sitten vedin meitä ja ylämäessä aina saavutin edellä menneen kaverin ja painelin sitten myös ohitsekin, mutta alamäessä hän tuli taas kiitäen ohitse ja suoralla lisäsi vähän eroa. Tavallaan onneksi reitti oli melko ylä- ja alamäkeä, joten ero ei päässyt ikinä repeämään kovin pahasti. Jossain vaiheessa sitten kun ohitin taas edessä menneen kaverin, ei hän enää tullutkaan ohitse, joten sainkin vetää jo kolmen kaverin letkaa. Välillä katselin taakse, ja noh... Ei siellä ihan 10m näkynyt eroa... Enpä alkanut mitään huutamaan, vaikka jossain vaiheessa kisaa kävi sekin mielessä, sillä tätä jatkui sitten etenkin tämän minun takana olleen kaverin toimesta koko pyörämatkan ajan, eikä hän vetänyt metriäkään. Paluumatkalla aluksi levykaveri paineli ohitse ja tämä toinen kaveri myös. Yritin pitää eron 10m, mutta suoralla ero karkasi pidemmäksi, mutta alamäessä ero kutistui ja pääsin rullailemaan melko lähellä kymppiä "ilmaiseksi". Vaikka yritin pitää eron 10 metrissä, niin kyllä se yli 50kmh nopeudessa on liian vähän jos peesistä ei hyötyä pitäisi saada. Kyllä siitä hävyttömästi hyötyä saa mitä kovemmaksi vauhti kasvaa (eikä nyt puhuta mitään siitä kuuden hengen porukasta, jossa mm. Harri pääsi kisaa viettämään ;))

Kauaa en jaksanut mennä peesissä, koska tiesin, että ylämäessä olen nopeampi. Niinpä heti seuraavaan ylämäkeen painelin kärkeen ja sen jälkeen en enää kaksikkoa nähnytkään (paitsi juoksussa tietääkseni). 36km kohdalla otin toisen geelin, joka osin roiskui päälle, joten sitten oltiin tahmeita paikkapaikoin. Pätkä 30-40km tulin yksin lähes 41kmh ja fiilis oli hyvä, joten taisi siinä olla aika paljon alamäkeä. Viimeisen reilun kilometrin tulin kevyemmin ja irrottelin jalat kengistä ja olin valmis juoksemaan.

T2 sujui oikein hyvin, pyörä telineeseen, kypärä pois, juoksukengät jalkaan pikanauhoilla (jotka sitten huomasin n. 30m juoksun jälkeen unohtaneeni kiristää, joita en enää viitsinyt pysähtyä laittamaan kireämmälle) ja lippis päähän. Tässä vaiheessa kuulin, että olin kisassa viidentenä :o

Juoksu lähti melko nihkeästi liikkeelle, tosin syynä oli vain se, että alkuun oli osin sama tiukka mäki kuin pyörälläkin. Melko pian ohitin melko hitaasti taapertaneen juoksijan ja oma selkä tuntui olevan ohi tulevalle juoksijalle samanlainen, sellaisella vauhdilla kaveri minut ohitti. Sinne se selkä meni enkä siitä paljoa enää kiinnostunut, kun ei sitä paljoa näkynyt enää. Ohitseni tuli myös toinen kaveri, jonka kanssa jäin sitten juoksemaan käytännössä koko kisan ajan.

Juoksusta ei ole paljoa kerrottavaa, sillä radalla meni niin paljon juoksijoita lopulta, että en enää tunnistanut, kuka on edellä ja kuka takana kun kääntöpaikalle aina tultiin. Oma vauhti oli melko tasaista kuitenkin, ja kun sain kellon toimimaan juoksun alun ylämäessä uudestaan, siitä kellottelin kilsa-vauhdit 4:04, 4:09, 3:59, 3:48, 4:07, 3:55, 3:59, 4:03, 3:43 ja 3:46. Keskivauhti oli 3:57/km, joka oli oikein siedettävä tuolle melko rankalle reitille. 40min oli aikalailla tavoitekin juoksuun, mutta juoksussa sitä mietti vain, että yritän pysyä edelle menneen kaverin peesissä, kun se kerran oli sallittua. Oma hengitys oli varmaan aika hirveän kuuloista, mutta kaverin hengitystä en kyllä kuullut. Hän vain tervehti vastaantulevia kamuja, joten ajattelin, että hän vain menee rauhassa ja lopussa pudottaa minut.

Noin 2km ennen maalia tämä sitten sanoo, että ei taideta saada edellä menevää numeroa 490 kiinni enää. Ei kuulemma jaksa kiihdyttää enää yhtään. Olin vähän ihmeissäni, mutta noin 1,5km ennen maalia ohitin hänet ja siirryin keulaan. Siinä se selkä läheni sitten hetki hetkeltä, mutta kyllä oli oma hengitys sen kuuloista, että saattaisin katketa missä vaiheessa vain. Niin sitä silti jaksoi painaa ja viimeiseen ylämäkeen kaveri edellä näytti hyytyvän paljon rankemmin kuin suoralle, joten keskityin vain askeleen nostamiseen ja sain hänet kiinni ja ohitin tien toiselta reunalta 300m ennen maalia mäessä. alamäkeen kohti maalia lähdin rullaamaan, kurkkasin taakse (onkohan se nyt järkevää…) ja näin, että ainakin 10m eroa, joten hyvillä fiiliksin nostin kädet ilmaan ja muutamalla sekunnilla voitin nämä kaksi kaveria, jotka olivat edelle kiilanneet alkumatkasta. Loppuaika juoksuun oli näköjään 40:14 ja saattoipa se ollakin sen 100-200m ylipitkä, mutta hyvä aika silti noin rankalla reitillä.

Lopulta olin maalissa 4. ja kuulin, että jäin kolmannesta sijasta ja Mika Sompista vain 24 sekuntia! Vähän se harmitti, mutta omaan suoritukseen olen oikein tyytyväinen, kovempaa en olisi varmaan mitenkään päässyt ja melkolailla kaikki tuli jätettyä reitille, joka ei helpoimmasta päästä kuitenkaan ole. Hyvä se silti on, oikein hyvä!

Loppuaika siis 2:10:47 ja neljäs sija.
Uinti+T1: 24:01 ja 6.
Pyörä: 1:05:40 ja 10.
T2: 50s ja 11.
Juoksu: 40:14 ja 6.


Tästä on hyvä lähteä tekemään viimeistelytreenejä kohti Joroista, jossa toivottavasti saadaan yhtä hyvä fiilis kisan aikana ja sen jälkeen kuin Kiskossa nyt.

P.s. Lisään muutamia kuvia sitten blogiin kisasta kunhan saan ne käsiini... :)

2 kommenttia:

  1. Hyvin vedetty! :) Katsoin vain perusmatkan uinnin (ja sprintin loppuun), mutta hyvistä asemista tulit jo vedestä. Harmitti kyllä katsoa kisoja sivusta kun en ole ollut kisakunnossa vähään aikaan. Joroisilla nähdään sitten ainakin lähtöviivalla. ;)

    VastaaPoista
  2. Hyvä kisa ja tsemppiä Joroisille!

    VastaaPoista