7.9.2013

Lauttasaarijuoksu

Tulipa tällainenkin rykäistyä pohjille ennen maratonia. Ihan suunniteltu juoksu tosin, keskellä treeniputkea ihan virkistävä ja keuhkoja avaava juoksu. Huomaa, ettei tässä olla ihan kympille treenattu, sen verran tukkoista oli meno tuolla matkalla.

Viikolla pohjilla oli mm. 30km reppujuoksu-pitkis ja eilen illalla, sopivasti vielä avaava harjoitus, jossa 3km kevyttä, 2km kovaa ja 1,5km reipasta/kevyttä. Taisi tuntua vähän liikaa jaloissa eilinen, kun kova osuus meni kiihtyen 3:37/km ja 3:26/km vauhdeilla.

Sää oli mitä mainioin, lämpöä vielä aamutuimaan n. klo 11 aikaan alle 20C ja aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta. Porukkaa oli kuin pipoa paikalla, vain osa toki juoksemassa, mutta maalialueella tosiaan paljon muuta väkeä kannustamassa. Reitin varrella ei niinkään, muutamia yksittäisiä tsemppareita.

Reitti oli ihan hyvä, juostava, kourallinen tiukempia mäkiä kavuttamana ja alamäet samanmoisia, ei kovin juostavia, muuten rannan myötäisesti tasaista, pääosin hiekka-alustaa pitkin. Garmin mittasi noususummaa n. 60m tälle lenkuralle ja mittaa snadisti alle 10km.

Reitti oli merkitty mielestäni riittävän hyvin, lippusiimaa oli tärkeimmissä paikoissa ja puihin oli paljon ripusteltu myös sitä roikkumaan ohjaamaan ja kertomaan, missä reitti menee, aina näki pätkän nauhaa jossain roikkumassa. Myös liikenteenohjaajia oli pääosin reitillä kohdissa, jossa autoja saattoi tulla eteen. Ehkä yksi tai pari tien ylitystä taisi olla, jossa ei ollut ohjaajaa ja autoa tuli reitille, mutta ei ainakaan itseä merkittävästi hidastanut.

Juomapisteitä oli n. 6km kohdalla ja uudestaan joku pienempi piste 7,5km nurkilla. Käytin ensimmäistä hyväksi kaatamalla mukin vettä niskaan, juonut en yhtään matkalla, eipä kympillä tarvitse ja en välttämättä pystyisi, kun vatsa on muutenkin kovilla noilla sykkeillä.

Maalissa tarjolla oli pullo lidlin hapollista vettä, banaani ja joku patukka ja tietenkin pieni mitali. Jätin banskun ottamatta ja söin patukan, ihan maukas patukka olikin. Vettä otin huikan, kunnes tajusin sen olevan hapollista, ja syljin pois. En voi sietää hapollista vettä, se saa oksennusrefleksin aikaan. Jäin siis ilman juotavaa maalissa. Olisi voinut ehkä olla tarjolla hapotontakin vettä, mutta mistään en ainakaan löytänyt. Onneksi omassa repussa oli puoli pulloa vettä mukana, joten sain vähän huikkaa ennen kotimatkaa.

Oma juoksu sitten. 

2km verraa, ja matkaan. Sykkeet oli lämpän aikana hieman koholla, mutta ainahan ne varmaan on kisassa. En sykettä koko kisan aikana katsonutkaan, pahalla ololla mentiin kuitenkin alusta saakka. Alussa täysiä ja lopussa niin kovaa kuin pääsee. Sen takia johdinkin kisaa ensimmäiset 200m!! Sitten tuli tasaisempi vaihe, kun alkukiihdytyksestä päästiin ja viitisen kaveria taisi mennä ohi ensimmäisellä kilsalla. Oma väliaika 3:39, joten kovaa mentiin silti.

Toinen, kolmas ja neljäs kilsa ei muutoksia tuonut, reitti oli pääsin vielä kohtuu tasaista, vain yksi tuntuva nyppylä oli vasta osunut reitille. Kilsat aikoina garminista 3:46, 3:38 ja 3:45. Tästä alkoikin sitten hyytyminen.

Viidennellä ja kuudennella kilsalla kaksi kaveria tuli ohi ja en peesissä pysynyt, tasaisesti loittonivat. Matkalle osui myös tiukkaa mäkeä, joka hidasti ja pisti puuskuttamaan pahemman kerran. Alamäissä ei saanut juuri mitään takaisin tuon takia. Nämä kilsat välille 3:59 ja 3:54. Selvästi hidastumaan päin oltiin menossa.

Seiska ja kasi tultiin samaa kyytiä kuin edelliset kaksi, kilsa-ajatkin samoja, ja mäkeä pukkasi taas, mutta niinhän niitä tuppaa ratakisoja lukuunottamatta tulevan aina. Myös yksi kaveri paineli ohitse, en pysynyt perässä.

Ysi tultiin vielä samaa kyytiä, takaa ei kuulunut ääniä ja seuraavat olivat kaukana takana. Vauhtia ei irronnut enää yhtään enempää, joten aika heikkoa oli meno jo. Vielä vähän mäkeä osui reitille, mutta yritys oli kova puskea niihin vähän lisää tempoa. Ei tainnut näkyä kellossa ainakaan.

Viimeinen vähän vajaa kilsa garminin mukaan tultiin taas 3:44/km vauhtia, vähän sai vauhtia siis lisää viimeiselle raastolle, mutta vilkaisin jopa taakseni vielä varmistaakseni, ettei takaa tule ketään, ja se söi loppukiriä kyllä selvästi, kun tajusi, ettei tässä itseään kannata kiusata ihan liikaa, kun takana ei näy ketään.

Loppuaika oli sitten 37:39 ja keskisyke oli 183bpm. Maksimi saavutettiin ennen puoltaväliä, ja uudestaan maalisuoralla, 189bpm, joten aika kauas jäätiin siitä, mitä täysin levänneenä voisi saada itsestä irti.

Kymppi pitäisi täysin levänneenä mennä itsellä jopa n. 186-190bpm väliin, ja maksimit pitäisi varmaan kympillä saada aika lähelle todellistakin maksimia, eli lähelle 200bpm. Enpä ole kymppiä täysin levänneenä juossutkaan ties kuinka pitkään aikaan, ja ei ole sykemittariakaan aina mukana. Keväällä meni avg.186bpm ja 194bpm maksimilla, josta voisi vähän vielä ehkä kiristää kunnon valmistautumisella.

Kotona vielä 4,5km verraa päälle ja suihkuun. Ah, hyvä jatkaa päivää ja siirtyä mökille vuorokaudeksi :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti