30.6.2014

Kisko Triathlon 2014


Päivä valkeni aurinkoisena kuten oli luvattu. Lämpöä oli aamusta jo +15C ja aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta. 

Olin hukannut aiemmin tekemäni listan kisaan mukaan otettavista tarvikkeista, joten edellisenä päivänä pakatessa oli pieni mietinnän paikka, mitä kaikkea sitä tarvitsikaan mukaan. Olihan edellisestä kisasta jo kaksi viikkoa, ja silloin jalkapumppu jäi pihalle auton kaasuttaessa pois.

Kaikki tavarat olivat kuitenkin kisan jälkeen todettuna mukana, mitään ei puuttunut ja mitään lisää en kaivannut.

Ilmoittautuminen oli tarkoitus olla klo 10-11, joten matkaan lähdettiin siinä yhdeksän jälkeen. Paikalle tullessa autoja oli reippaanlaisesti paikalla, mutta helposti sai paikan, vaikka ei samalta kentältä, josta edellisinä vuosina. Kello oli jotain 10.15. Ilmoittautumisessa ei ollut ruuhkaa, ja tiskillä oli monta jonoa eri nimien mukaan ilmoittautua. Se hoitui nopeasti. Tiskillä oli myös lappunen, jossa mainittiin todeksi huhujen mukaan lyhennetty uintiosuus 1500m --> 1000m. Ei hyvä minulle, jolle ehkä yllättäen paras laji on nykyään uinti, vaikka sitä ei ole tullut kuin 1½v treenattua jotenkin säännöllisesti.

Veden lämpötilaksi ilmoitettiin kuitenkin n.16C, mutta järjestäjät eivät halunneet ottaa mitään riskiä. Mielestäni riski oli lähes olematon, sillä aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta, järvi on hummuspitoinen, joka imee kaiken lämmön itseensä. Niinpä uidessa tulikin jopa kuuma itselle, kun märkäpuvun selkään paistoi aurinko ja pintavesi oli varmasti yli +16C.

Laitoin ilmoittatumisen ja käsivarsien numeroinnin jälkeen kamat muiden pyörien jatkoksi, pyörää taikka kypärää ei tosin tarkastettu missään vaiheessa. Se oli outoa, mutta onhan asia jokaisen omalla vastuullakin, että turvallisilla vehkeillä mennään. Kamat paikalle, autolle ja 10min juoksulenkki-lämmittely. Siitä ehti sopivasti 11.30 vaihtopaikalle, jossa märkäpukua niskaan, vauvaöljyä niskaan, nilkkoihin ja olkapäihin, jotta puku luistaa pois päältä ja vältytään hiertymisiltä niskasta. Tosin tällä uudella puvulla en ole asiaan perehtynyt, tuleeko sellaista edes niskaan. Lisäksi söin yhden geelin ja join kulauksen vettä. Pyörään laitoin yhden pullon vettä mukaan ja yhden geelin teippasin putkeen.
Lähtöpaikalle mennessä oli pientä säätöä siellä, kun ihmisiä oli kovin myöhään polskimassa vedessä. Noh, päästiin lopulta laskemaan ihmisiä ja kaikki pääsivät lähtöalueelle. Se oli nimenomaan vain lähtöalue, ei mikään lähtöviiva tai vastaava. Häröpallo liikkui kokoajan enemmän oikealle ja enemmän eteenpäin, koska mitään rajaa ei oltu laitettu minnekään. Mitä oikeammalle meni, sitä kivikkoisempaa pohja oli. Siksi ihmiset varmaan eteenpäin menivätkin, jotta pääsisi suoraan uimaan siitä. Lopulta oltiin vyötäröä myöten vedessä, jotta ei tarvitse ohitella ihan liian montaa ihmistä lähdön jälkeen vain sen takia.


Lähtö pamahti siinä noin klo 12, miehet ensin, naiset 4min myöhemmin. Sprintti 20min myöhemmin joukkueiden kanssa. Vaikka olin itse kovin oikealla, minun oikealla puolen oli vielä isompi ”kärkimassa”.  Paukusta lähdin uimaan rennon reippaasti, ja yllättäen se riitti hyvin saamaan oman alueen kärkipaikan. näin oikealla puolen jonon muodostuvan, mutta pian en enää nähnyt sielläkään ketään. Vasemmasta puolesta ei ollut tietoa, kun en siltä puolen hengitellyt lähtösuoralla. Vähän ennen ensimmäistä poijua huomasin olevani kärjessä, ja takaatuleva osui varpaille. Siinä takasuoran aikana tämä kaveri tuli rinnalle, ja siirryin itse siitä röyhkeästi peesiin kun vauhti oli sopiva. Samaa jatkui sitten paluu maalialueelle asti, minä peesissä tai rinnalla. Ihan kaikkea ei ehkä tullut annettua uidessa, mutta tuntuma veteen oli hyvä koko matkan ja vauhti tuntui hyvältä. Kello näyttikin vaihdossa hyvää 12:39 kun rantautui. Kolmantena takana tuloslistojen kautta katsottuna oli jopa pienenä yllätyksenä Thomas Darby, jolla uinti näytti kulkevan ihan hyvin, nousi vedestä vain 16s perästä, hänen takanaan taas noin 20s tyhjä tila.Vaihto onnistui hyvin, ja pyörän selässä olin jo reilun 14min kohdalla omalla kellolla. Kengät vaihtoalueella laittaneena jalkoihin pääsin mäkeen suoraan painamaan ja kuittasin uintikamun samalla. 5km asti pääsin painamaan kärkiauton takana, kunnes takaa kiisi ylivoimaiseen voittoon Darby, joka ei yllättänyt kuin ehkä siinä, että hänellä kesti niinkin kauan kuitata minut :) Ero kasvoi nopeasti, ja kyllä sen vauhtieron huomaa, kun toinen painelee 41,1km matkan alle tuntiin ja toisella menee 5min kauemmin. 32km kohdalla seurakaveri Jens paineli rinnalle ja ohitse, ja sitä olinkin odottanut jo käytännössä kääntöpaikalta asti, koska silloin eroa oli noin 40 sekuntia. Takaa-ajoa hänellä oli noin 2min uinnin jälkeen ja seuran sisäisissä kisoissa hän on lentänyt suorastaan ohitse pyörällä. Hän menikin ohitse ihan reippaasti ja ero kasvoi ehkä parhaimmillaan n. 150-200m? Kunnes ihan viimeisillä kilometreillä sain taas hänet kiinni viimeisessä nousussa. Kertoi juoksun aikana, että vähän tankki tyhjeni pyöräilyn lopussa. Oma keskivauhti oli noin 38.2kmh, mitä oma kello antoi, matkaa n. 41.1km. Viimeinen mäki syö hyvin vauhtia.
Tuskin minunkin tarvitsee ottaa kantaa sen enempää niihin possujuniin, jotka matkalla kääntöpaikalta kohti Kiskoa näin vastaan tulevan? Kyse on näköjään vain ja ainoastaan omatunnon asia näissä tilanteissa...


Vaihtoon tultiin siis peräkanaa, minä nopeamman vaihdon ansiosta pääsin hiukan edelle, mutta jo 1km kohdalla Jens tuli rinnalle ja pyysi hyppäämään peesiin. Ei ollut pokkaa. Pelkurina ajattelin yrittää taistella sellaisia henkilöitä vastaan, joita vastaan pärjäisin paremmin juoksussa. Vielä en Jensille pärjää juoksussa, huom, vielä... ;)
Juoksu kulki perustasolla, sillä ensimmäisellä kääntöpaikalla 2,5km kohdalla huomasin, että takaa tultiin 2,5min päässä, maalissa eroa oli lopulta enemmänkin. Ehkä olisi voinut ottaa pientä riskiä ja hypätä kuitenkin Jensin peesiin? Noh, oma vauhti oli tasaista alusta loppuun, sellaista 3:55/km vauhtia, riippuen tuulesta ja mäestä, ylä- ja alamäkeähän koko kisa oli uinnin rantautumisesta alkaen. Tällä suorituksella sai kuitenkin täysin tyydyttävän sijoituksen, KOLMAS! Olkoon kuinka kyläkisa tahansa, on tämä itselle ensimmäinen palkinto yleisessä sarjassa :)


Uinti: 12:39, 1./2.
Pyöräily 1:05:01, 3.
(T2 00:29, 2.!)
Juoksu 39:22, 6.
Yhteensä 1:58:43. Eteenpäin eroa 1:02, taaksepäin 3:26.

Tällä kertaa ei ollut minkäänlaista kirikaveria juoksussa, joten vauhti jäi näinkin vaatimattomaksi, kovempaan pystyisin melko varmasti jos olisi ”tosi” kyseessä. Toivotaan Joroisilla kovempaa juoksua, tai siis, matkaan suhteutettuna toki :)

Vuonna 2012 Kiskossa meni 2:29, viime vuonna 2:10, nyt 1:58, josta uinnin lyhennys nipisi ajasta n. 6:30-6:50, eli noin 2:05 ja risat olisi ollut jopa otettavissa ”normaalilla” Kiskon reitillä, joka oli kyllä selvästi yli odotusten. Uinti kulki odotusten mukaan, jopa paremmin (ainakin sijoitusten mukaan), mutta matkasta ei voi toki tietää. Garmin piirsi kyllä todella nätin ja suoran viivan, ja matkaa tuli 1.00km rannasta rantaan. Pyörä kulki odotettua paremmin, sillä viime vuonna Kiskossa pyörä liikahti 37.5kmh, ja Joroisissa 37.4kmh, joten odotettavissa voisi jopa teoriassa olla, että ollaan aavistuksen kovemmassa pyöräkunnossa kuin viime vuonna? Juoksu kulki toki nyt kovempaa kuin viime vuonna Kiskossa, mutta se ei itseä yllättänyt. Viime vuonna sain aivan kaiken irti itsestäni kovan kisan takia, joten silloin sain suhteessa kovemman juoksun aikaan. Joroisille kuitenkin lupailee, että parin kolmen minuutin parannusta voisi kuitenkin havitella?

Tänään suunnitellaan seuraavan kolmen viikon treenejä, jotka voisivat sisältää mm. 1 kova treeni/laji/vko ja muuten kevyttä, pyörällä ehkä ensi viikolla jopa kaksi, jos alkuviikkoon toinen ja loppuviikkoon lyhyempi ja kisaviikolla vain vauhdin testailua. Uinti ei paljoa rasita ja juoksussa 2 täsmätreeniä ennen Joroisia voisi olla ihan riittävästi, muuten vain vauhdin tapailua lyhyesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti