1.3.2014

Alkuvuoden viritelmät ja kuukausien tulokset

Ajattelin koota, miten alkuvuosi, eli kaksi ensimmäistä säännöllistä treenikuukautta on kulunut, jotta pystyy helposti vertaamaan taas mennesseen.

Tässä vuoden 2013 tammi- ja helmikuun vertailut, jolloin treeni oli säännöllistä jo joulukuulta alkaen.

Tammikuu -13 vs. -14:
Juoksua: 189,9km, 5:51/km vs. 173,6km, 5:06/km
Pyöräilyä: 18h48min vs. 20h52min
Uintia: 39,1km, 3,32km/h vs. 36,25km, 3,63km/h
Lihaskuntoa ja muuta: 3h57min vs. 2h25min
Yhteensä: 53h00min vs. 48h02min

Mietteet 2013 tammikuun treenistä aiemmin kirjoitettuna:
Tämä kertoo aika hyvin, mitä on tullut tehtyä, vaikka yksittäisiä treenejä siinä ei näykään. Kovia juoksua ei ole käytännössä yhtään, pyörällä kovimmatkin ovat olleet lähinnä lyhyitä spinning-tunteja ja uinnissa keskittyminen tekniikkaan ja lyhyehköihin setteihin tekee tekemisestä miellyttävän leppoisaa eikä pistä ahdistamaan.

Helmikuu -13 vs. -14:
Juoksua: 132km, 5:14/km vs. 276,7km, 5:03/km
Pyöräilyä: 21h vs. 13h15min
Uintia: 48km, 3,43km/h vs. 46,6km, 3,73km/h
Lihaskuntoa ja muuta: 4h12min vs. 3h43min
Yhteensä: 50h24min vs. 52h43min

Helmikuun mietteitä 2013 olivat:
melko vakiona on pysynyt tuo treenien teho - suuremmat määrät luo kovemman viikon. Pitää varmaan tämän kuun loputtua viimeistään alkaa miettiä tehon ja määrän suhdetta, josko ei enää tällainen perusmättö olisikaan enää olettamus.


Mitäs näistä voisi sitten päätellä?

Tammikuussa tuli tänä vuonna vähemmän treeniä, kun olin vasta aloittelemassa säännöllistä treeniä, joten alussa määrät olivat melko maltillisia.
Juoksussa vauhti oli selvästi parempaa kuin vuotta aiemmin, määrää melko samalla tavalla. Edellisenä vuonna lähinnä pk-painotteista, nyt mukana nopeampaakin juoksua. Monet peruslenkit siinä 5:00/km molemmin puolin nyt.
Pyöräily oli melko samaa kuin edellisenä vuonna, viime vuonna tosin kävin melko säännöllisesti spinningtunneilla, jolloin syke nousi sentään viikottain vk-alueelle. Tänä vuonna ei tainnut nousta kertaakaan.
Uintia melko vastaavat määrät, mutta vauhti oli keskimäärin kovempaa nyt. Johtuu selvästi siitä, että viime vuonna tammikuussa uintitekniikka ei ollut vielä ollenkaan sitä, mitä se loppukeväästä oli ja nykyään on.

Helmikuussa määrää tuli muutama tunti enemmän, mutta ei olennaista muutosta edelliseen vuoteen sen suhteen. 
Juoksua tuli kuitenkin tuplaten ja sekin tehtiin keskimäärin kovemmalla vauhdilla. Tehoa tuskin oli juuri sen enempää kuitenkaan, luulen, että viime vuonna tehot saattoivat olla jopa kovemmat kuin tänä vuonna. Maaliskuussahan ei sitten enää paljoa viime vuonna juostukaan. Nyt fiilis on kuitenkin luottavainen, että määrät ei juostessa putoa läheskään siten, kuin edellisinä vuosina kevääseen tultaessa.
Pyöräilyä oli nyt tänä vuonna selvästi vähemmän kuin edellisenä, ja myöskin tammikuuhun verraten. Tämä johtuu etenkin siitä, että juoksua tuli tehtyä enemmän kun ei pyörän satula niin maistunut eikä ulkopyöräilyä tullut tehtyä, kuten edellisenä vuonna (11h vs nyt 0h), nyt viime vuoden pyörämatkoja osittain korvattiin juosten ja kävellen. Maastopyörän kumi ollut koko kuukauden puhki... Tehoa tänä vuonna ei helmikuussa myöskään paljoa ollut, edellisenä vuonna oli himpun verran enemmän.
Uintia tuli melko vastaava määrä kuin viime vuonnakin, viime vuonna nähtiin selvää kehitystä vauhdeissa, nyt paljon maltillisempaa, vaikka nytkin se vauhti alkaa löytyä. Keskivauhti nousi viime vuonna kuitenkin jo lähelle tämän vuoden lukemaa, joka kertoo etenkin siitä, että säännöllisiä kovempia pääsarjoja tuli tehtyä viime vuonna selvästi enemmän. 

Viime vuonna kirjoittelin, että maaliskuussa voisi yrittää pitää tatsin samoissa luomatta kuitenkaan tavoitteita mihinkään, kun ei ne kuitenkaan pidä. Noh, eivät pitäneet edes määrälliset tavoitteet, kun mm. juoksua tuli viime maaliskuussa enää 75km kuutena kertana. 

Nyt en lupaile edes pysyä samoissa kuin nyt helmikuussa, vaan saa nähdä mitä ensi kuukausi tuo tullessaan. Ainoa fakta on, että seuraava ja sitä seuraava kuukausi ovat erittäin olennaisia kesän kisoja ajatellen, miten (vauhti)pohja on rakennettu kestämään kesän kisat...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti